Πανηγύρι "Μιτάμα Ματσούρι"

 

κέφι - χορός - φαΐ - παιχνίδι

 

όπου μι (=“αξιότιμη”) τάμα (=“ψυχή”) ματσούρι (= πανηγύρι)

Στο πάρκο που περιβάλλει τον σιντοϊστικό ναό “yasukuni” και το πολεμικό μουσείο, διοργανώνεται κάθε Ιούλιο το Μιτάμα Ματσούρι που σκοπό έχει να προσευχηθεί ο κόσμος για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους για την Ιαπωνία. Τα νιάτα που μαζεύονται εκεί βέβαια και αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου πάνε για τη διασκέδαση και δεν νομίζω να πολυασχολούνται με θρησκευτικά και ιστορικά θέματα. Αγόρια και κορίτσια φοράνε την καλοκαιρινή κάζουαλ έκδοση του κιμονό που λέγεται “γιουκάτα”, χιλιάδες φαναράκια λαμπυρίζουν, ιδρωμένοι χορευτές χορεύουν με επαναλαμβανόμενες κινήσεις, δεκάδες κιόσκια με διαφορετικά φαγητά και μεγάλες πολιτισμένες ουρές, ζωντανή παραδοσιακή μουσική, βεντάλιες που δεν σταματούν να πηγαινοέρχονται. Ό,τι πιο ιαπωνικό συνάντησα στο Τόκιο.

IMG_8883πλησιάζοντας στη γιορτή

 

IMG_8901το ιαπωνικό στριμωξίδι, με έναν μαγικό τρόπο στιβαγμένοι χωρίς κανείς να σπρώχνει κανέναν.

 

IMG_8913φαναράκια με τα ονοματεπώνυμα των χαμένων ανθρώπων και στο βάθος ο ναός.

 

IMG_8935Οι γιαπωνεζούλες με τη γιουκάτα.

(-και που ξέρεις ότι δεν είναι κιμονό;

-εύκολο, δεν φοράνε κάλτσες. Το κιμονό φοριέται με τις ειδικές κάλτσες)

 

 

 

IMG_8927ακόμα περισσότερα φαναράκια.

 

 

 

 

IMG_8932Ελλάδα - Ιαπωνία συμμαχία.

 

 

A video posted by thalis (@thalis) on

 

χορός

 

 

 

 

και τώρα ας περάσουμε στην ουσία της κάθε γιορτής στον πλανήτη, στο φαγητό.

IMG_8897Ο Καλλιτέχνης ετοιμάζει οκονομιάκι  (θυμήσου τι είναι το οκονομιάκι)

 

 

 

IMG_8955θράψαλα ψητά

 

 

 

 

IMG_8956σουβλάκια κρεατικών

 

 

 

 

IMG_8908κι άλλα σουβλάκια

 

 

 

 

IMG_8957Κι αυτό σε στιλ οκονομιάκι, αλλά εδώ η Ιαπωνέζα μαστόρισσα χρησιμοποιεί πλατό με έτοιμα καλούπια για πιο εύκολη μεριδοποίηση.

 

 

 

 

IMG_8937ακόμα περισσότερα σουβλάκια

 

 

 

 

IMG_8909"Σούπερ μερακλής ψήστης" mode on. Σουβλάκι γαρίδα και σαν να μην έφτανε αυτό ΚΑΙ χτένια στη σχάρα με το ζουμί τους. Τα οστρακοειδή ζωντανά διατηρημένα σε νερό με πάγο και δίπλα ποικιλία tsukemono, δηλαδή λαχανικά ελαφρώς τουρσί. Θυμήσου αυτή τη γκουρμεδιά την επόμενη φορά που θα ακούσεις:  " πατάτες - σως, να βάλω; "

 

 

 

 

IMG_8959Θυμάσαι τον καλλιτεχνη στην πρώτη φωτογραφία που ετοίμαζε οκονομιάκι; ε! το τελείωσε και έβαλε και ένα αβγό στην κάθε μερίδα.

 

Είδαμε κέφι, είδαμε χορό, είδαμε φαϊ (εγώ έφαγα κιόλας), τι έμεινε; το παιχνίδι.

 

IMG_8958η αίθουσα του τρόμου

 

 

IMG_8944σκοποβολή

 

IMG_8949αν καταφέρεις με το φελλό που εκτοξεύει το όπλο να ρίξεις το δώρο από το ράφι που στριφογυρίζει το κερδίζεις.

 

 

 

kingyo sukui ! - ώρα για ψάρεμα

IMG_8938

 

 

IMG_8941

 

Αυτό το παιχνίδι λέγεται "kingyo sukui" και έχει ως εξής: αγοράζεις μια χάρτινη απόχη και προσπαθείς να μεταφέρεις τα ψαράκια στο μπολάκι, αν τα καταφέρεις τα παίρνεις σε μια σακούλα με νερό σπίτι σου. Πρέπει να είσαι γρήγορος ώστε να μην προλάβει να σκιστεί το μουλιασμένο χάρτινο δίχτυ αλλά όχι τόσο γρήγορος ώστε να σκιστεί την ώρα που το κουνάς από την αντίσταση του νερού.

 

 

 

 

A video posted by thalis (@thalis) on

 

Πολλές φωτογραφίες από το Μιτάμα Ματσούρι μπορείς να ευχαριστηθείς εδώ

 

Σε περίπτωση που σε βοήθησαν οι συμβουλές μου για το ψάρεμα, κάποιο κέρασμα θα εκτιμηθεί.

 

 

 

ΥΓ. σκέφτηκα να γράψω 2 πράγματα παραπάνω για το τι ακριβώς παίζει με τον συγκεκριμένη περιοχή όπου γίνεται το πανηγύρι αλλά να τα ξεχωρίσω από το κυρίως κείμενο για να μην χαλάσω την πανηγυρική ατμόσφαιρα. Εκεί λοιπόν είναι και το μουσείο πολέμου, το οποίο επισκέφτηκα αλλά απαγορεύονται οι φωτογραφίες εκτός από αυτή στην είσοδο.

IMG_8933

Ο ναός ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1869 με πρωτοβουλία του αυτοκράτορα ώστε να τιμούνται και να μένουν για πάντα ζωντανά τα ονόματα όσων έπεσαν υπέρ πατρίδος (εξού και τα ονόματα στα φαναράκια). Με το πέρασμα του χρόνου και το έντονα μιλιταριστικό παρελθόν της Ιαπωνίας φτάσαμε σήμερα να υπάρχουν καταγεγραμμένα δυόμιση εκατομμύρια ονόματα. Ανάμεσα τους υπάρχουν 1.068 εγκληματίες πολέμου. Έτσι κάθε φορά που κάποιος πολιτικός και δη ο πρωθυπουργός επισκέφτεται το ναο Yasukuni, Κίνα και Ν.Κορέα διαμαρτύρονται εντόνως, πολλές φορές μάλιστα πραγματοποιώντας αντιιαπωνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ακόμα πιο προκλητική θεωρείται η επίσκεψη στις 15 Αυγούστου ημέρα μνήμης για τον "τερματισμό του πολέμου στον ειρηνικό ωκεανό" όπου ελάχιστοι ακροδεξιοί μαζεύονται στην περιοχή και φωνάζουν συνθήματα κατά της Κορέας και της Κίνας. Στη λίστα με τους πεσόντες υπέρ πατρίδος υπάρχουν και λίγοι χιλιάδες Κορεάτες και Ταϊβανέζοι που πολέμησαν υπέρ της Ιαπωνίας. Οι χώρες καταγωγής τους αλλά πολλές φορές και η ίδια η οικογένεια ζητάνε να σβηστούν τα ονόματα των ομοεθνών τους από τη λίστα του ναού κάτι που η Ιαπωνία αρνείται πεισματικά (πηγή).

Ο μέσος Ιάπωνας θα έλεγα ότι δεν πολυασχολείται με τέτοια θέματα, άσε που συνέχεια άκουγα τη φράση "μπα; έχουμε μουσείο πολέμου;". Το Μιτάμα Ματσούρι και γενικότερα οποιοδήποτε συναφές πανηγύρι είναι κάτι που αξίζει να μετακινήσεις τις ημερομηνίες του ταξιδιού σου στην Ιαπωνία ώστε να το πετύχεις.

comments powered by Disqus Sushimou