οι εξετάσεις, η αποφοίτηση και η ώρα να πούμε σαγιονάρα.

 

IMG_0004

 

 

hosomaki

katsuramuki

sashimi

morikomi

fish filleting

nigiri

 

 

 

Όλα τα τεστ είναι χρονομετρημένα με τον πρεσβύτερο δάσκαλο να δίνει την έναρξη στα αγγλικά φωνάζοντας “one, two, three, go!” με το “go” να κάνει τους μαθητές να βάζουν τα δυνατά τους και τους καθηγητές να χασκογελάνε μεταξύ τους μιας και “γκο” στα ιαπωνικά σημαίνει "πέντε".

IMG_0161

  • Στο Χοσομάκι τεστ πρέπει σε 4 λεπτά να φτιάξεις 2 kappamaki (μάκι ρολ με αγγούρι) και ένα kanpyo ρολ (όπου κάνπιο = γλυκές λωρίδες κολοκύθας). Δεν είναι δύσκολο να φτιάξεις 3 ρολά σε 4 λεπτά. Δύσκολο είναι να κόψεις τα καπαμάκι στο ίδιο μήκος (τόσο ίδιο που ο σένσει ακουμπάει το μαχαίρι του από πάνω και κοιτάζει από το πλάι αν κάποιο ρολάκι είναι πιο κοντό και δεν ακουμπάει στο μαχαίρι). Επίσης προσοχή θέλει να βάλεις τη σωστή ποσότητα ρυζιού γιατί αν βάλεις περισσότερη, όσο αργεί να έρθει ο δάσκαλος να σε βαθμολογήσει τόσο μαζεύει το φύκι με κίνδυνο να ανοίξει το ρολό και να μηδενιστείς. Μέσα στα 4 λεπτά βάλε και το χρόνο που θες για να ευθυγραμμίσεις-παραλληλίσεις τα ρολάκια αλλά και να καθαρίσεις το πόστο σου και το μαχαίρι σου.

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0191IMG_0193

  • Στο Κατσουραμούκι τεστ πρέπει σε 10 λεπτά να βγάλεις από μια ρέβα ένα τσιγαρόχαρτο χωρίς καμία χαρακιά διαστάσεων 10εκ επί 40εκ. Το οποίο πρέπει να είναι τόσο λεπτό ώστε να ζυγίζει κάτω από 40γρ. Άμα ζυγίζει 40γρ. περνάς το τεστ άμα ζυγίζει από 25γρ και κάτω παίρνεις άριστα. Στο κατσουραμούκι προπονούμασταν σχεδόν από την πρώτη μέρα και στη σχολή και στο σπίτι. Το ρεκόρ μου ήταν τα 35 γραμμάρια, αλλά στο τεστ πήγα πολύ καλύτερα, ακριβώς 25 γραμμάρια.

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0219.

  • Στο σασίμι τεστ πρέπει σε 6 λεπτά να στήσεις ακριβώς το ίδιο πιάτο με αυτό που σου έχουν δείξει στη φωτογραφία. Το κάθε ψάρι να είναι εκεί που πρέπει, οι χαρακιές στη σουπιά να είναι παράλληλες. ο τόνος κομμένος πλαγιαστά ώστε όταν τοποθετηθεί σχεδόν όρθιος η πάνω πλευρά να είναι παράλληλη με το έδαφος. Πρέπει ακόμα στο wasabi να φαίνονται τα σημάδια από τα ξυλάκια που το τοποθέτησαν εκεί. (θυμήσου το αυτό την επόμενη φορά που θα δεις να βάζουν wasabi με σακούλα ζαχαροπλαστικής).

 

 

 

 

 

IMG_0257

  • Στο μορικόμι τεστ πρέπει να φτιάξεις μια ποικιλία σούσι για 2 άτομα σε 10 λεπτά. Τα έχω πει κι εδώ.

    Πήγε μια χαρά. σε 10 λεπτά έφτιαξα το παραπάνω.

 

 

 

 

IMG_0266

  • Στο Φιλετάρισμα πρέπει σε 10 λεπτά να φιλετάρεις ένα hamachi (σαν το δικό μας μαγιάτικο). Να ξεχωρίσεις δηλαδή τα 4 φιλέτα του ψαριού από τα κόκκαλα και το δέρμα. Το φιλέτο πρέπει να είναι ακέραιο χωρίς ίχνος κόκκαλου ή δέρματος, όπως και η ραχοκοκκαλιά του ψαριού πρέπει να αφαιρεθεί ολόκληρη χωρίς να έχει πάνω της κομμάτια από τη σάρκα του ψαριού. Εμφανισιακά τα πήγα πολύ καλά αλλά όταν άρχισε να το χαϊδεύει ο δάσκαλος ανακάλυψε 2 κοκκαλάκια και από το άριστα έπεσα στη βάση.

 

 

 

 

IMG_0186

(φώτο αρχείου - νιγκίρι δασκάλου)

 

  • Και φτάνουμε στο νιγκίρι τεστ, τη σημαντικότερη δοκιμασία της σχολής. Από την πρώτη μέρα σου λένε να μένεις στην τάξη μετά το μάθημα για να κάνεις εξάσκηση στα νιγκίρι σου. Πρέπει σε 3 λεπτά να φτιάξεις τουλάχιστον 18 νιγκίρι. Ένα κάθε 10 δευτερόλεπτα. Και το δύσκολο δεν είναι αυτό. Η δοκιμασία αυτή γίνεται 3 φορές οπότε πρέπει να φτιάξεις τουλάχιστον 54 νιγκίρι. Άμα σε κάποιο τρίλεπτο φτιάξεις λιγότερα από 18 έχεις κοπεί. Στο τέλος κάθε τρίλεπτου ο δάσκαλος έρχεται και τα τσεκάρει, όποιο δεν είναι όμορφο φεύγει. Αφού λοιπόν ξεσκαρτάρει τα νιγκίρι και κρατήσει τα καλά, βγάζει το ψάρι από το κάθε κομμάτι. Για κάθε “μπαλάκι” ρυζιού που είναι από 15 μέχρι 17 γραμμάρια παίρνεις ένα πόντο. Για να περάσεις το τεστ πρέπει να μαζέψεις σύνολο και στα τρία τεστ 37 πόντους. Δηλαδή ανά τρίλεπτο να φτιάχνεις τουλάχιστον 18 νιγκίρι από τα οποία τουλάχιστον τα 12 να είναι τέλεια, και σε όψη και σε βάρος. Σε τρία τρίλεπτα μάζεψα 40 πόντους και κάπου εκεί το άγχος έφυγε και όλα φαινόντουσαν πιο όμορφα.

 

 

 

IMG_0663

IMG_0809

comments powered by Disqus Sushimou