Ο Λευκάδιος Χερν στην Ελλάδα είναι άγνωστος. Το ίδιο και στην Ιαπωνία. Αν ρωτήσεις έναν Ιάπωνα αν γνωρίζει τον Λευκάδιο Χερν θα σου πει “Σου ζητώ συγγνώμη αλλά δεν τον γνωρίζω” (η ιαπωνική μετάφραση του “όχι”). Αν τον ρωτήσεις όμως αν γνωρίζει τον Γιακούμο Κοϊζούμι (το ιαπωνικό ονοματεπώνυμο του Χερν) το πιο πιθανό είναι να γνωρίζει καλά τον συγγραφέα που έφερε σε επαφή την Δύση με τον Ιαπωνικό πολιτισμό στις αρχές του 1900 και του συγγραφέα του οποίου τα βιβλία διδάσκονταν στα σχολεία της Ιαπωνίας.
Ας τα πάρουμε από την αρχή
- 1850 γεννιέται στην υπό Βρετανική κατοχή Λευκάδα από Ελληνίδα μάνα με καταγωγή από Κρήτη/Κύθηρα (το γένος Κασιμάτη) και Ιρλανδό πατέρα ταγματάρχη του βρετανικού στρατού.
- 1857 μετά από ένα σωρό οικογενειακές περιπέτειες μένει μόνιμα με τη θεία-γιαγιά του στο Δουβλίνο. Οι γονείς του έχουν πλέον χωρίσει. Η μητέρα του έχει καινούριο άντρα και παιδιά στην Ελλάδα και ο πατέρας του καινούρια γυναίκα και παιδιά στην Ινδία.
- 1867 16 χρονών πλέον με καλές επιδόσεις στην έκθεση και στις ξένες γλώσσες σε καλά σχολεία η θεία-γιαγιά κηδεμόνας του χρεοκοπεί και στέλνει τον Λευκάδιο να ζήσει με την πρώην υπηρέτρια της στο Λονδίνο.
- 1869 μεταναστεύει άφραγκος στο Σινσινάτι στην Αμερική όπου περιπλανιέται εξαθλιωμένος κάνοντας χαμαλοδουλειές.
- 1872 πιάνει δουλειά σε εφημερίδα στο Σινσινάτι όπου τα κείμενα του και οι μακάβριες περιγραφές τοπικών φόνων τον κάνουν διάσημο και αυξάνουν τις πωλήσεις της εφημερίδας.
- 1877 μετακομίζει στη Νέα Ορλεάνη όπου για 10 χρόνια πέρα από τη δημοσιογραφική δουλειά καταγράφει τις παραδόσεις της περιοχής: παραδόσεις, παροιμίες, συνταγές μαγειρικής, τελετές βουντού.
- 1887 Ανταποκριτής του περιοδικού Harper's στην Μαρτινίκη (Καραϊβική) για δύο χρόνια.
- 1890 O Χερν πάει στην Ιαπωνία πάλι ως ανταποκριτής. όπου σε διάστημα δύο χρόνων έχει προλάβει να δουλέψει ως καθηγητής σε δύο σχολές αλλά και να παντρευτεί την κόρη ενός Σαμουράι (των οποίων η αίγλη και η δύναμη σβήνει).
Στη συνέχεια αλλάζει το όνομα του σε Κοϊζούμι Γιακούμο, αποκτά 4 παιδιά, δουλεύει ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τόκιο. Μέχρι το 1904 όπου πεθαίνει σε ηλικία 54 χρονών ο Κοϊζούμι Γιακούμο, έχει γράψει αρκετά βιβλία για την Ιαπωνία,τις παροιμίες της, την καθημερινότητα, τις παραδόσεις της, την ερμηνεία της. Αυτά τα βιβλία είναι που συστήνουν το κάθε τι ιαπωνικό στην Δύση στις αρχές του 1900.
Στο κέντρο του Τόκιο στο Σινζούκου υπάρχει ένα παρκάκι αφιερωμένο στον Λευκάδιο Χερν, και είναι κάπως έτσι.
Για σκέψου: Ηράκλειο, Τσιρίγο, Λευκάδα, Δουβλίνο, Λονδίνο, Σινσινάτι, Νέα Ορλεάνη, Μαρτινίκη, Ιαπωνία.
Εγώ πάντως αυτά σκεφτόμουν όταν επισκέφτηκα το πάρκο, και σαν να μην έφταναν όλα αυτά στο γυρισμό πέτυχα και αυτό στο πεζοδρόμιο.
Περισσότερες πληροφορίες και καλύτερα κείμενα μπορείς να βρείς εδώ, εδώ κι εδώ.